Tradition er en vigtig ting, i forhold til at give børnene et indblik i kultur og kulturelleforståelser.
Igennem de kreative aktiviteter der er op til de forskellige højtider, lærer børnene bl.a. at håndtere en saks, male med pensel og farver, som giver en udvikling af finmotorikken, samt oplevelsens glæde ved selv at skabe noget. Der ud over lærer de en masse om højtiderne, og at der er hygge forbundet ved traditioner. De bliver fasthold i historie læsning/julefortælling og vi synger en masse sange i forbindelse med højtiderne.
Traditioner vi fejrer i Strandhuset er:
Fødselsdag:
Vi fejrer alle børn, da det er en stor dag for barnet at have fødselsdag. Børnene får en symbolsk gave, som deres venner fra stuen har lavet til dem.
Børnenes fødselsdage skal fejres. Det gør vi enten her i institutionen, eller ved at vi kommer hjem på besøg. Læs mere om fødselsdage i vores fødselsdagsguide
Fastelavn:
Måneden op til fastelavn sætter vi fastelavnsris op som børnene pynter i børnehaven.
I vuggestuen klipper og tegner vi fastelavnsudklip. Vi synger fastelavnssange og taler om hvorfor vi holder fastelavn og hvordan man gjorde i gamle dage. Fredagen før fastelavns søndag møder alle udklædte og vi slår katten af tønden, spiser pølser/brød til frokost, og til eftermiddag får de boller med glasur samt frugt.
Påske:
Måneden op til påske begynder vi at klippe påskepynt, vi sår karse, som børnene skal passe/vande så de oplever processen fra frø til karse. Vi synger påskesange/lege og fortæller om traditioner fra gamle dage (trille æg og puste æg), og om hvorfor vi holder påske. I Strandhuset får vi besøg af en påske-hare, som lægger 2-3 små æg til børnene.
Sommerfest:
En gang om året holder vi sommerfest, hvor forældrene selv medbringer mad, som sættes på et fællesbord. Derudover opfordrer vi til dem der har lyst, også medbringer en kage.
Sommerfesten indledes med fælles sang, herefter uddeles der kagediplomer til de børn der har haft kage med. Herefter vil der være små aktiviteter uden for, som I kan gå sammen med jeres barn/børn og prøve.
Efter dette spiser vi, og så slutter vi af med fælles oprydning.
Halloween:
Denne dag er som udgangspunkt tilegnet børnehavebørn. (delfinerne)
Der er lagt op til uhygge i Strandhuset. Stuerne bliver pyntet i form af spøgelser, græskar, edderkopper m.m. Som børnene selv skaber i ugerne op til Halloween.
På selve dagen møder børn og personale udklædte op, hvor vi sammen skaber uhygge (under kontrollerede forhold).
Der vil forekomme diverse aktiviteter, blandt andet i “salen” hvor der bliver bygget en labyrint som børnene gruppevis bliver guidet igennem.
På stuerne kan der forekomme højtlæsning samt evt. sanseværksted.
Frokosten kan bestå af spaghetti med tomatsovs, som naturligvis bliver til “orme i blod“
Jul:
Vi indleder julemåneden med at få besøg af nissepigen , som kommer ude fra legepladsen med sin rygsæk, hvori han har 2 dyr, som han optræder med for børn og personale.
I Strandhuset har vi nogle nisser som ankommer i en luftballon omkring 1.december. Børnene får nisserne med hjem på skift – de skriver hvad nissen har oplevet hjemme hos det enkelte barn i en bog, som så læses højt dagen efter.
En eftermiddag i løbet af december har vi julehygge for forældre, børn og personale med julegløgg og æbleskiver.
Denne dag går de største børn i Strandhuset Lucia optog
Vi laver julegaver med børnene, til forældre, så de kan opleve glæden ved at give en hjemmelavet gave.
Vi bager, klipper og klister div. julepynt. Vi holder børnejulefrokost, risengrøds og julemiddag med flæskestegfest. Vi danser om juletræet, der står i alrummet.
Julemåneden er også en måned hvor vi bliver inviteret til julegudstjeneste i kirken, hvor vi hører om hvorfor vi holder jul og hvor vi selv er skuespillere i et krybbespil. Vi tager på små juleture, hvor vi kigger på juleudstilling eller ser teater forestillinger.
Overnatning:
Inden skolestart er der tradition for en overnatning i Strandhuset.