Børneinstitutionen Strandhuset ligger på Strandhavevej 7-9 og er en selvejende institution, der åbnede 1. november 1981, men Strandhuset har en lang forhistorie, som vi er kommet i besiddelse af i form af et gammelt julekort formentlig sendt fra ejendomskontoret til beboerne i Hvidovre Bo på Strandhavevej. Dette kort fortæller Strandhusets forhistorie.
En Børneinstitutionshistorie:
- 1970: Køb af grunden Strandhavevej 7-9. Møder og brevveksling med Hvidovre Kommune. Første byggemøde
- 1971: Byggemøder. Møder med Hvidovre Kommune. Udarbejdelse af skitseprojekt. Kommunalbestyrelsen godkender en revideret byplansvedtægt.
- 1972: Byggemøder. Møder med Hvidovre Kommune. Boligministeriet godkender ikke byplanvedtægten.
- 1973: Stilhed om byggesagen.
- 1974: Vi forespørger Hvidovre Kommune om behovet for institutionsbyggeri.
- 1975: Stilhed omkring byggesagen.
- 1976: Stilhed omkring byggesagen.
- 1977: Hvidovre kommune svarer mundtligt på brevet fra 1974. Vi genoptager byggemøderne og der udarbejdes et helt nyt skitseprojekt. Kommunalbestyrelsen godkender bygning af en institution til 52 børn.
- 1978: Lokalplan for institutionsbyggeri offentliggøres og godkendes af kommunalbestyrelsen. Detailprojekt udarbejdes.
Strandhuset blev opført som selvejende institution under Frie Børnehaver & Fritidshjem, husets første leder var oprindelig leder i en lille selvejende institution, der lå overfor Hvidovre Stadion på 1. sal på Hvidovrevej med en lille legeplads på modsatte side af vejen. Denne institution var selvejende og hørte ligeledes under Frie Børnehaver & Fritidshjem og lederen valgte at starte i den nybyggede institution, dengang var der rigtig mange selvejende institutioner i Hvidovre.
I 2015 gik Frie Børnehaver & Fritidshjem konkurs efter en turbulent tid og vi stod nu uden en paraplyorganisation, vi blev kontaktet af flere paraplyorganisationer, som tilbød hjælp og støtte i denne krisesituation vi pludselig stod i. Strandhusets ledelse og bestyrelse valgte at satse på et medlemskab i Børneringen, da de bød ind med nogle værdier og en struktur, der lagde sig godt op af, hvad Frie Børnehaver & Fritidshjem engang var kendt for. Dette valgt har vi aldrig fortrudt og Børneringen er fortsat vores paraplyorganisation.
Strandhuset er i to etager og trods kommunalbestyrelsens godkendelse i 1977 af en institution til 52 børn endte institutionen i 1981 med en børnefordeling 12 småbørn (2-3 år) og 40 børnehavebørn (3-7 år) i underetagen og på 1. sal lå fritidshjemmet, der på daværende tidspunkt husede 20 børn. I 1981 gik børn i børnehave til de fyldte 7 år, det år de blev 6 år de havde mulighed for at starte i børnehaveklasse 3 timer hver dag enten formiddag eller eftermiddag.
Strandhuset har gennem tiden gennemgået/oplevet mange forandringer med diverse nedskæringer, nedskæringer i åbningstider og ændring af børnetal og sammensætning af børnegrupper. Børnehavealderen blev sat ned til 6 år og børnehaveklasse blev obligatorisk for alle børn, vores fritidshjem blev udvidet af to omgange først til 25 børn og siden til 40 børn. Småbørnsstuen blev i 1997/98 ændret til en vuggestuegruppe og i 2002 blev vores vuggestue opskrevet til 18 børn, hvilket blev grunden til en omstrukturering i underetagen. Denne omstrukturering gjorde, at vi opdelte børnene i underetagen således, at vi fik en vuggestue og to børnehavegrupper med henholdsvis små 2½ – 4½ og store børn 4½ – 6½, men først skulle der lavet et puslebord i den ene børnehavegruppe, vores fritidshjem forblev uændret.
Vores fritidshjem var i flere omgange truet af lukning, to gange lykkedes det vores daværende leder og bestyrelse at forhindre det, men i 2005 lukkede vores fritidshjem ned og fritidshjemsbørnene blev sluset ud til de ønskede fritidshjem på diverse skoler. Vores børnetal blev pr 1. maj 2005 ændret til 24 vuggestuebørn og 60 børnehavebørn.
Denne ændring førte til en ny omstrukturering og flere ansatte samt en ombygning i huset, da der skulle lavet endnu et puslebord samt nye garderober til børnehavebørnene på 1. sal. En del af vores personalestue og to depotrum blev inddraget til nye garderober. Hvidovre Kommune meldte ud, at de forventede mange nye små børn på helt ned til et halvt år, hvilket havde stor betydning for vores valg af gruppefordelingen. I personalegruppen debatterede vi, hvordan huset fremtid skulle se ud, vi kom frem til at personalet skulle rokere med børnene og at fordelingen af børn skulle være som nedenfor beskrevet. De ældste børn fra 4 – 6 år flyttede op på 1. sal, underetagen forblev næsten uændret med én vuggestuegruppe for de yngste vuggestuebørn, én stue med de ældste vuggestuebørn og én stue med de yngste børnehavebørn. Denne struktur skulle evalueres efter 2 år.
I denne evaluering kom vi frem til, at det der var for mange skift (børnene gik på fire stuer gennem deres tid i Strandhuset) og at der manglede kontinuitet i børnenes institutionsliv især for vuggestuebørnene og kommunens forudsigelse med de mange små børn holdt ikke stik og derfor blev den lille vuggestuegruppe en gennemgangslejr. Denne evaluering betød at vi omstrukturerede pr. 1.maj 2007 således, at vi fik to vuggestuegrupper og en børnehavegruppe for de yngste børnehavebørn i underetagen, overetagen forblev uændret. Vi flyttede vores vuggestuegrupper, så de kom til at ligge dør om dør og børnene forblev i den vuggestuegruppe de startede på indtil det år de fyldte 3 år. Herefter rykkede de videre til stuen, der ligger ved trappen til 1. sal, med de yngste børnehavebørn.
Denne inddeling af stuerne og den personalerokering, der sker hver år 1. maj holder vi stadig fast i, da de giver rigtig god mening i forhold til relationsdannelse til både børn og forældre.